SPRAINED ANKLE
אחת ולתמיד : תרגול פרופריוספציה זה לא טיפול לנקע בקרסול !
מה זה כן ? זה טיפול מניעתי לנקע חוזר ואת זה עושים בסוף. קודם כל הטווחים צריכים להיות מלאים וללא כאב. שנית הליכה וריצה ללא צליעה. שלישית כוח מלא ורק כאשר כל אלה בסדר, הגיע הזמן לעבוד על פרופריוספציה.
אחרי שסגרנו את הפינה אפשר להתחיל מההתחלה.
אפשר ללמוד על מידת הנזק הרקמתי מ: 1. סיפור הפציעה. 2. התגובה לאחר הפציעה: האם הקרסול התנפח ואם כן עד כמה. האם הופיע שטף דם תת עורי ואם כן כמה הוא היה נרחב. צריך לשים לב אם אין שט"ד גם בשוק ולא רק מסביב לקרסול. 3. חשוב לשלול שבר. אם לא בוצע צילום הכאב בנשיאת משקל, הנפיחות, השט"ד התת עורי ורגישות במישוש יכולים לרמוז אל אפשרות של שבר. בכל מקרה, הכי בטוח צילום.
אם וידאנו שאין שבר והנפיחות במגמת ירידה, העדיפות העיקרית היא טווחי קרסול מלאים וללא כאב בכל הכיוונים כולל Inversion גם ואפילו בעיקר אם זאת הייתה תנועת הפציעה. הטיפול בטווחים צריך להתאים לשלבי ההחלמה של הרקמות (Healing process ).
במידה והטווחים סבירים אבל ההליכה עדיין כואבת חשוב להוסיף מוביליזציות לטווחים מלאים של כל המפרקים בכף הרגל. זה לא רק חשוב בפני עצמו, זה גם יכול לגלות לנו פציעות משניות של כף הרגל הדורשות התייחסות.
מבחינה תפקודית צריך לוודא שהמטופל/ת הולך ללא צליעה וגם מסוגל לרוץ ! גם אם הוא /היא לא ספורטאים ולא צעירים. ריצה, גם אם לטווחים קצרים ולא למטרת ספורט היא פונקציה חשובה והיא גם מעידה על מידת ההחלמה. אם מטופל/ת מפחד לרוץ זה יכול להיות סימן שמשהו עדיין לא תקין.
ואם הגענו עד כאן אפשר לעבוד על פרופריוספציה. למה לא ?