newlogo

הטיפול בברך

כללי

1. J. Powers מציע לבדוק את הברך בהנחה מראש שחלק מהגורמים לבעיה נובעים מפרקים שכנים, או בשפתו: "צריך להגדיר לעצמנו אם הבעיה היא ANKLE UP OR HIP DOWN". אני מסכים אתו ב100% במיוחד באשר לקרסול.
ניתן להסתכל על זה כך: הרגל, הכוללת את מפרקי הירך הברך והקרסול היא איבר פונקציונאלי אחד. לא יתכן תפקוד תקין של ברך, קרסול או ירך כשאחד או יותר מהאחרים לא תקינים. פירושו של "לא תקינים" הוא בעיקר מגבלה בטווח מה שקל לבדוק ויחסית קל לטפל.
אם מעבירים קו מקביל לרצפה דרך כל אחד מהפרקים ומתייחסים לטיביה ולפמור כאל קוים ישרים נזכרים מיד במשפט בגיאומטריה. משהו כמו: "אם נעביר ישר בין שני קוים מקבילים הזוויות המתחלפות תהיינה זהות ". המשמעות היא שאם פרק מסוים לא יכול להגיע לזווית הדרושה, למשל בהליכה, או במדרגות, נוצרת בעיה בפרק השכן שגם הוא לא יוכל להגיע לזווית הרצויה אלא עם כן יפר את המשפט הנ"ל ולא שמעתי על שום פרק שהעיז לעשות את זה.

מסקנה:
א. בדיקת טווחים של קרסול וירך היא חלק מבדיקת הברך.
ב. טיפול בטווחים של קרסול וירך הם חלק [חשוב][מאוד]מהטיפול בברך.

מהניסיון שלי, שיפור טווחי קרסול תורם כמעט תמיד לשיפור בתפקוד הברך ואני מטפל בו גם אם על פניו לא נראה שיש מגבלה בטווח.הדבר נכון גם לגבי הירך רק במידה פחותה במקצת.


2. בדומה לגב ולכתף יש לרקמות שמחוץ למפרק, כמו: ITT. שרירי הירך והשוק תפקיד חשוב בדיספונקציה של הברך והטיפול בהם הוא בעדיפות ראשונה.


3. שוב בדומה לכתף ולגב.שיפור טווחים בכיוון אחד יתנו שיפור טווחים בכיוון ההפוך.בברך, שיפור של היישור ייתן כמעט תמיד, מיד, שיפור בכיפוף.


4. להשאיר את הניתוחים המסובכים "CLINICL REASONING" למקרה שהטיפול הפשוט מונחה הטווחים לא ייתן את הפירות הרצויים. [ב 90% מהמקרים הוא ייתן] [עוד ורסיה של עיקרון אי הודאות]


בדיקת הברך

1. בדיקת הליכה.
2. הסתכלות: לשים לב בעיקר ל:קרסול, נפיחות בברך, האם מיישר את הברך [חשוב]
3. בשכיבה על הגב :טווחים: בשלב זה כיפוף ויישור בלבד. לשים לב בבדיקת הכיפוף באיזה נקודה על השוק אנחנו מפעילים את הכוח: כאשר אנחנו קרובים למפרק, יש תנועת החלקה רגילה של ה TIBIAL PLATEAU לאחור על ה CODYLES של הפמור. אבל, אם הכוח יופעל בשליש הדיסטלי של השוק, נאמר באזור הקרסול, כאשר שריר התאומים מתחיל להילחץ להמסטרינגס. נוצרת תנועת גזירה בכיוון ההפוך [P/A] ואם זה גורם לכאב יש לטפל בהתאם [מוביליזציית מגרה קדמית]

החזקה דיסטלית

החזקה פרוקסימלית


טכניקות

1. מוביליזציה לשיפור D/F לקרסול [הטכניקה של מליגן היא לדעתי העדיפה].

2. TSTM POSTERIOR [לשיפור היישור אפקטיבי]
המטופל שוכב על הבטן כשכפות רגליו מחוץ למיטה. מתחילים בשחרור POPLITEUS על ידי לחץ הדרגתי ב POPLITEAL FOSSA בקצה האצבעות [נטולות הציפורניים] האצבעות ישרות עד HYPER EXTENSION. [דומה לשחרור ה PSOAS]. בהמשך בתנועה של TRANSVERSE מבצעים מתיחה מקומית להמסרינגס ולשריר התאומים כולל גיד אכילס עד לאחז שלו ב-CALCANEUS. עוברים לצד השני של המיטה ועושים אותו דבר בכיוון ההפוך.


3.TSTM LATERAL [לשיפור הכיפוף ,אפקטיבי ++]
המטופל שוכב על הצד הבריא, גבו למטפל. ברכיים מעט כפופות, כרית בין הברכיים. המטפל עומד כשפניו לרוחב המיטה, מבצע מוביליזציות TRANSVERS ל-ITT מראש הפיבולה ועד ל GT. מבצעים פעמיים, משכיבים את המטופל בחזרה על הגב מכופפים את הברך ומגלים שהכיפוף השתפר באופן משמעותי ביותר ועם פחות כאב.


4. TSTM ANTERIOR [אפקטיבי++]
המטופל שוכב על הגב. המטפל עם פניו לרוחב המיטה מבצע TSTM לגיד הפיקה, לפיקה ולשריר הארבע ראשי ברצף אחד ומתייחס לשלושתם כאל רקמה פונקציונלית אחת. פרוקסימלית לפיקה, עיקר העבודה היא על הראש הלטרלי של השריר הארבע ראשי ובהמשך על הראש האמצעי עד לחיבור שלו ל ASIS. מכופפים את הברך ומגלים שיפור משמעותי נוסף בכיפוף.


5. TSTM MEDIAL [אפקטיבי כאשר יש כאב באספקט לטרלי]
המטופל שוכב על הגב, המטפל עומד כשפניו לרוחב המיטה כפוף מעל לברך כדי להגיע לאספקט המדיאלי שלה. מבצעים TSTSM ל:1.PES ANSERIN 2. MCL. משלימים במתיחה של האדוקטורים [HIP F/ABD ] ו/או מתיחה יותר מקומית של MCL בטכניקה הדומה לבדיקה של פתיחה מדיאלית בבדיקת ברך.


6. טכניקות נוספות יעילות לכיפוף הברך: 1.T/F Jnt Med. Rot. [מייטלנד] 2. Transverse.T/FJnt [מליגן] 3.T/F Jnt A/P [מייטלנד]

7. ליישור הברך והורדת כאב Knee Ext.++ [מייטלנד]

סניף הרצליה
רחוב ארלוזרוב 28
חניה סמוכה ללא תשלום ברחוב הפיוס או בגבעת החלומות

לזימון תור קופ"ח מכבי
טל': 072-2146470

לתור פרטי וביקורי בית
טל': 072-2159087
טל' בסניף: 072-2146471
פקס: 072-2146472

Please publish modules in offcanvas position.

צור קשר
סניף ראשי: 03-9626682