newlogo

תרגילים ופיזיותרפיה

טיפול בעזרת תרגילים הוא נושא שנהנה מקונצנזוס רחב מאוד בעולם הפיזיותרפיה, וגם עלי מקובל, שלתרגילים יש תפקיד חשוב בתהליך הטיפולי. אולם אני מאמין שבעניין זה קיימים בלבול וחוסר בהירות גדולים, ולצערי, גם כאן יש אלמנט של שימוש לרעה, בדומה לשימוש באלקטרותרפיה עד כמה שזה נשמע תמוהה בוודאי באזני רוב הפיזיותרפיסטים.
בהחזרת מערכת התנועה לתפקוד תקין יש מספר מרכיבים: טווח תנועה (בראש וראשונה),כוח שרירים, מיומנות, סיבולת, שיווי משקל, פרופריוספציה ומרכיבים נוספים. מרכיבים אלו אינם שווים בחשיבותם, ואי אפשר להתייחס אליהם כחבילה אחת שאין לה התחלה אמצע וסוף, שהרי אין משמעות לכוח שרירים היכן שאין תנועה, ולכן טווח מלא קודם לתרגול השרירים, הן בסדר הדברים והן בחשיבות. יתרה מזאת, במשימות יום יומיות כוח השרירים הרגיל מספיק, אולם כאשר אנו משיגים טווח מלא וללא כאב והמטופל לא מצליח לבצע את התפקוד הדרוש, או אז יש לבדוק האם דרושה התייחסות ספציפית לכוח שרירים, לסיבולת, לפרופריוספציה , למיומנות וכן הלאה. אין כמובן להסיק מכך, שאם וכאשר אנו מזהים שחולשת שרירים היא הגורם הראשוני לבעיה שלפנינו, יש להתעלם מכך ולטפל בטווח בבד, אך לא יהיה זה נכון לתת תרגילים כאשר אין לכך אינדיקציה ספציפית, רק מפני שכך מקובל וכך עושים כולם.
ראוי בעניין זה לשים לב לנקודה חשובה נוספת, והיא שמגבלה בטווח משפיעה על תפקוד השרירים, והדבר נכון גם למגבלה בטווח של מפרקים שכנים שאינם מזוהים בבדיקה ראשונית כמעורבים בבעיה. ידוע גם ששריר אינו מתפקד במיטבו ואינו יכול להתחזק כאשר פעולתו גורמת לכאב, לכן כאשר המטפל מזהה חולשת שרירים עליו לנסות להבין ממה היא נובעת – חולשת שרירים ראשונית או עקב כאב או מגבלה בטווח.
אין זה מוריד מחשיבות חיזוק השרירים, סיבולת, מיומנות ושיפור הפרופריוספציה לטיפול בבעיה שלפנינו אלא מסדר אותם לפי סדר חשיבות וסדר תפקודי – למשל , שהורדת כאב ושיפור בטווח קודמים לחיזוק שרירים.
באשר לשימוש בתרגול עצמי לשיפור בטווח : טיפול מנואלי אפקטיבי בהרבה למטרה זאת. יש לכך הסבר פשוט שיובא בפרק על טפול מנואלי.
כאשר אני טוען שקיים שימוש לרעה בתרגילים אני מתכוון בעיקרון לאותן סיבות שהבאתי בהקשר של טיפול אלקטרותרפי – דהיינו, שימוש בתרגילים מהסיבות הלא נכונות – כדי שנוכל לטפל במספר מטופלים במקביל ולחסוך זמן (למשל בקבוצה), או כדי לחסוך מאתנו את המגע הפיזי עם המטופל (מכל סיבה שהיא), או כשאיננו מיומנים בכלים אפקטיביים יותר בטיפול. לעומת אלקטרותרפיה, כאן השימוש לרעה הרבה פחות ברור, כיוון שבמקרים רבים יש מקום וחשיבות לתרגילים, מה שכמעט ואינו קיים במקרה של אלקטרותרפיה, וכן יש הרבה יותר מקום לחילוקי דעות לגיטימיים לגבי הטפול המתאים בכל מקרה. יתרה מזאת, השימוש לרעה נעשה פחות במודע, אם בכלל.
אחת הדוגמאות הבולטות לשימוש לרעה בתרגילים, ואני מזהיר מראש שיש כאן פגיעה ישירה בלב הקונזנזוס, היא מתן תרגילים לביצוע בבית. אין כל רע באופן בסיסי במתן תרגילים לבית, ובמקרים רבים המטופלים עצמם מבקשים שיעורי בית. הביעה נובעת מתוך החיבור בין תרגילים לבית לבין הפרדיגמה של העברת האחריות למטופל. זה בסדר גמור לתת למטופל אחריות על בריאותו ומצבו ,אבל כאשר זה מלווה בהסרת האחריות מהמטפל באשר לתוצאות הטיפול שלו, יש כאן בעיה. כאשר אני שומע מטפל אומר למטופל שהוא לא מתקדם כיוון ש"הוא לא מתרגל מספיק בבית", נראה לי, ברוב המקרים, שמדובר יותר בהסרת האחריות מעצמנו ,המטפלים, מאיכות הטיפול שלנו , מאשר עידוד המטופל לקחת אחריות.
לסיכום: לתרגילים עשויה להיות חשיבות רבה בתנאי שהם ספציפיים להשגת מטרה ברורה ומדידה. המלצתי היא לטפל בראש ובראשונה בהשגת טווחי תנועה ,כולל במידת הצורך במפרקים שכנים למפרק הפגוע, ולא לתת תרגילים כלל בשלבים הראשוניים של הטיפול, אלא אם אבחנתם בבירור שתפקוד השרירים, הפרופריוספציה, המיומנות והסיבולת הם בלב הבעיה. כאשר נסיים לטפל בטווחים נבדוק, האם הבעיה שלשמה הגיע המטופל נפתרה. אם התשובה היא חיובית, כאן המקום להמליץ לו על פעילות גופנית מתאימה ורצוי בספקטרום רחב ולא רק בהקשר הצר של הבעיה שבעטיה הגיע לטפול. אם הבעיה לא נפתרה , זהו הזמן והמקום לבדוק מהו הגורם לכך ולטפל בהתאם.
סניף הרצליה
רחוב ארלוזרוב 28
חניה סמוכה ללא תשלום ברחוב הפיוס או בגבעת החלומות

לזימון תור קופ"ח מכבי
טל': 072-2146470

לתור פרטי וביקורי בית
טל': 072-2159087
טל' בסניף: 072-2146471
פקס: 072-2146472

Please publish modules in offcanvas position.

צור קשר
סניף ראשי: 03-9626682